SZAKKIFEJEZÉSEK

BEMETSZÉS, RICCELÉS

Az a művelet, amikor nyomógépen megfelelő vágóelemek segítségével a papír keresztmetszetét csak részben vágják át. Bemetszést, riccelést alkalmaznak pl. az öntapadós fóliák kikészítésekor, a nyomtatott felső papírréteg a bemetszés vonalának megfelelően, könnyen leválasztható az alsó hordozórétegről.

BIEGELÉS

Más néven hornyolás. Törésre hajlamos, merev, vastag kartonféleségek vaknyomással nyomtatása a hajtás vonalában. Feladat a törésmentes hajtási vonal kialakítása. Dobozok, papírképkeretek készítésénél használják ezt az eljárást.

CMYK NYOMÁS, NÉGYSZÍNNYOMÁS

A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).

DIGITÁLIS PROOF

Adathordozóról digitális eljárással készített próbanyomat color nyomtatvány színhelyességének ellenőrzésére.

DIREKT SZÍN

Színminta vagy Pantone szám alapján meghatározható szín.

DOMBORNYOMTATÁS

Olyan nyomtatási eljárás, amelynek célja a betűk, rajzok, emblémák reliefszerű kidomborítása a papír felületéből.

DRÓTFŰZÉS

Ívek összekapcsolása fűzőkapcsok átütésével. Változatai: irkafűzés, tömbfűzés, drótgázsi.

FELÜLETKEZELÉS (LAKKOZÁS)

Lakkozás a nyomott felület kopásállóságát növeli, meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Fényes vagy matt változatban létezik. Formalakkozás esetén csak a fényes lakk kerül felhasználásra, és csak meghatározott részeket (betűt, képet, alakot, emblémát) vonunk be vele.

FLEXO NYOMÁS

Magasnyomtatási forma, főként a csomagolóanyag-iparban elterjedt műanyag, celofán és fémfóliák nyomtatásánál használatos, erre speciálisan kialakított hajlékony (flexibilis) nyomóformával.

GERINC

Könyvek, folyóiratok, tömbök nyitási oldalával szemben levő, élben találkozó alkotórészeinek (hajtogatott ívek, lapok) megnevezése.

HAJTÁS

Egyszeri hajtás – 4 oldalra – meghajtott ív.

IRKAFŰZÉS

A kiadvány gerincén elhelyezett két vagy több kapocs, amely a kiadvány összefogását szolgálja. Minimálisan 8 oldalas, legfeljebb – a papír vastagságától függően – 80-112 oldalas munkáknál alkalmazható.

ISBN SZÁM

Könyvek nemzetközi (UNESCO) 10 számjegyű azonosító száma.A nemzeti ISBN irodától (Országos Széchenyi Könyvtártól) kell kérni a 224-3753 telefonszámon. A könyvnek általában az impresszum (kolofon) oldalán szokás elhelyezni.

KASÍROZÁS

Papírnyomat, kinagyított fotó, plakát, stb. szürke lemezre, műanyagra, fára, stb. való felragasztása.

KÉPFELBONTÁS

A nyomandó kép részletgazdagságának mértéke. Két változata van: 1. Digitális feldolgozásnál egysége a dpi (dots per inch), vagyis az egy hüvelykre (inch) jutó pontok száma; 2. Fotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó pontok száma. Jó minőségű nyomdai munkákhoz minimum 300dpi-s képek szükségesek (1:1 méretben).

KERESZTHAJTÁS

A kétszer (egymáshoz képest keresztben) meghajtott ív, amely 8 oldalas terméket eredményez.

KIFUTÓ

Az esetben ha egy grafikai elem a lap széléig ér, kifutót kell alkalmazni. A vágott méreten túlnyomó részt nevezzük kifutónak.

KORREKTÚRA

Az elkészült grafikai terv átolvasás és javítás céljából a megrendelőhöz kerül, aki véleményezi és jóváhagyja az anyagot.

LEVILÁGÍTÁS

Szerte a világban, ahol a metrikus rendszer van érvényben a papír tömegét gramm per négyzetméterben fejezik ki (g/m²). Ezt a mennyiséget magyarul négyzetmétertömegnek nevezik

NÉGYZETMÉTERSÚLY

Többféle nyomtatási eljárás létezik, pl.: ofszet, mély, magas, szitanyomtatás, digitalis.

NYOMTATÁS

Nyomdai feldolgozásra (lemezmásolásra) alkalmas filmek készítése.

OFSZETNYOMÁS

Fém- vagy műanyag nyomólemezeket használ, amely sík felületű. A nyomtatás közvetett, ez azt jelenti, hogy a formahenger nem találkozik közvetlenül a papírral, hanem egy gumihenger közvetítésével kerül a papírra a festék (a nyomó és nemnyomó elemek egy síkban vannak, csak a nyomó elemeken tapad meg a festék – innen egy gumikendőre kerül, arról a papírra.)Az ofszetnyomás a legelterjedtebb eljárás már évtizedek óta.

PAPÍR SZABVÁNYMÉRETEK

Nyomdai feldolgozásra (lemezmásolásra) alkalmas filmek készítése.

PAPÍRFAJTÁK

A nyomtatási eljárás igényeinek megfelelő papír, például: ofszet, műnyomó, plakátpapír, mélynyomó, biblianyomó, újságnyomó ívpapír, stb.

PASSZER

A raszterpontok illeszkedése a nyomaton.

PERFORÁLÁS

A papír előírt helyén szaggatott késsel való beütése vagy sorozatos átlyukasztása a le-, ki- vagy széttéphetőségének elősegítésére.

PRÉGELÉS

A papírt a felületén mintát hordozó hengerek közé engedik, mely a papír egy vagy mindkét oldalát a mintának megfelelően domborítja.

RAGASZTÓKÖTÉS

Puhafedelű könyveknél alkalmazott kötési eljárás.

RASZTER

Fotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál a képfelbontás egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó képpontok száma.

RGB SZÍNEK

Additív, vagyis összeadó színképzés alapszínei. A vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue) egyenlő arányú keveréssel fehér színt adnak. A számítógépes képernyőkön ezeket a színeket használják, nyomdai feldolgozásra a CYMK színek alkalmasak.

SPIRÁLKÖTÉS/SPIRÁLOZÁS

Kiadvány kötését kiváltó egyszerű és gyors eljárás, mely kis, kézi berendezéssel is elvégezhető. Lehet egyszeres vagy dupla, különféle anyagú (műanyag vagy fém), különféle színű és átmérőjű (a kiadvány vastagságához illeszkedően).

STANCOLÁS

Egyedileg készített késformával a nyomatot a kívánt formára vághatják, illetve kívánt részek belőle kivághatók. Adott formát követő kivágó kés a nyomdagépbe helyezve a papírból szakítja ki a szükséges, vagy fölösleges részt. Felhasználási terület: palackcímke, egyenes vonallal nem vágható nyomtatványok boríték, függőcímkék.

SZÜRKELEMEZ

Kemény, merev anyagú papírlemez, amely a könyv merevítését, erősítését szolgálja. A keménytáblás könyveknél papír, vászon vagy bőrborítású. Vastagsága 1,5-3,5 mm közötti.

UV LAKK

Ultraibolya fény hatására száradó lakk, mellyel a papír felületét vonják be. Kiemelő hatású, csillogása, fénytörése, tapintása eltér a hordozó papírétól.

VÁGOTT MÉRET

A kész nyomdai temék mérete.