Jártál már úgy, hogy valaki visszakérdezett, hogy ofszet vagy digitális nyomtatásról lenne-e szó, és hirtelen fogalmad sem volt? Ha elolvasod ezt a cikkünket, akkor ígérjük, hogy ilyen többet nem fog előfordulni.
Következzen hát minden tudnivaló, amit a digitális nyomtatás kapcsán tudni kell.

Mitől válik digitálissá a nyomtatás?

A digitális nyomtatás lényege, hogy a számítógép elküldi az adatokat a nyomtatónak. Ezután leegyszerűsítve egy lézernyomtatás történik. Az már a technológiától függ, hogy a nyomtatást végző hengerre festékport (xenografikus nyomtatás) vagy folyékony festéket (electroink nyomtatás) viszünk fel. Ahogy a papír áthalad a gépen, a hengerről rákerül a nyomatnak megfelelően a tinta, majd egy fűtőegység rögzíti a felületen a festéket. Ezzel kész is!

Az ofszet nyomtatás egy széles körben használt nyomtatási technika, melynek lényege, hogy a nyomólemez nem érintkezik közvetlenül a nyomtatandó felülettel, hanem egy gumihengerről kerül a festék a nyomatra. Közvetett nyomtatási eljárásnak is nevezzük.

Hogy miért érdemes tudni a különbséget? A pénztárcád és a időd bánja, ha rosszul választasz!

A digitális nyomtatás főbb jellemzői

Költséghatékony eljárás

A fájlból a nyomtatás közvetlenül a nyomathordozóra történik, nincs nyomóforma költség, ezért bizonyos példányszámig költséghatékonyabb, mint az ofszet nyomda.
A kedvező árhoz hozzájárul, hogy nincs gépindulási költség, nincs lemez levilágítási költség, és több grafikát is tudunk egyszerre nyomni.

Gyors megvalósítás

Holnapra, gyorsan 100-at! Legyen az névjegy, szórólap, meghívó, kupon, céges bemutató anyag, akkor a digitális nyomtatás a legjobb választás.
A digitális technológiának köszönhetően rövid határidőn belül, akár pár óra, vagy 1-2 munkanap alatt elkészül a reklámanyag.
A fájlból nyomtatás miatt a különböző nyomtatások között rövid az átállási idő, hiszen nem kell a gépet átállítani, nem kell lemezt cserélni, maximum más alapanyagot kell a gépbe tenni.
Abban az esetben, ha a mennyiség már ofszet gyártást tenné indokolttá, de sürget a határidő, akkor is versenyképes ajánlatot biztosítunk a digitális gyártáshoz is!

Kis és közepes mennyiséghez alkalmas

A digitális nyomda legyen az nagy-, vagy kisformátum kis és közepes mennyiség esetén ajánlott.
Pár száz szórólap, névjegy, étlap, marketing célú prospektusok, pár darab padlómatrica, 1 db plakát, vagy rollup szerkezetbe 1db nyomat készítésénél ár/érték arányban a legmegfelelőbb nyomdai eljárás a digitális nyomtatás.
A kis példányszámok esetén sem kell lemondani a tökéles minőségről.
Nagyobb mennyiségnél az egyszeri nyomóforma költség eloszlik, ezért már az ofszet nyomda a költséghatékonyabb.

CYMK színtérben nyomtat

A digitális gyártás négy színre bebontott (cián, magenta, yellow, black), az általunk megadott nyomtatási paramétereknek megfelelő állományból képes nyomtatni.
Pantone szín nyomtatása digitális technológiával nem lehetséges.
Hiába a hasonlóság az asztali nyomtatókhoz, ez mégis csak egy digitális nyomdagép. World állományok, PPT-k nem alkalmasak a nyomtatásra. A sikeres anyagleadáshoz kérd mindig anyagleadási paramétereinket!
A proof nyomtató is 4 színben nyomtat. Proof előállítását csak ofszet gyártás esetén érdemes kérni. Ezt hívjuk színhelyes mintának. Az ofszet technológiában a gépmester ehhez állítja be a gépet.

Személyre szabott megoldásokat biztosít

Minden egyes nyomat különbözhet a másiktól, mint például névre szóló meghívók, vagy megszemélyesített DM levelek. Ehhez az ügyfélnek csak egy adatbázist kell megadnia. Nem csak a címzés, hanem a szöveg, és a képek is változtathatók.
Például a névre szóló belépő, asztal-, sor-, és székszámmal megkönnyítheti egy rendezvényen az ültetést!

Mikor melyik nyomtatást válasszuk?
Egyik technológia sem jobb a másiknál, mindegyiknek megvannak az előnyei és a hátrányai, attól függ, hogy mit és milyen példányszámban szeretnénk nyomtatni.
Azt, hogy ofszet vagy digitális technológiával érdemes-e gyártani ügyfélkapcsolatunk segít eldönteni, illetve összehasonlítja az árakat és az olcsóbb technológiát fogja javasolni.
A digitális nyomtatást akkor javasoljuk, ha nagyon gyorsan és kis példányszámban van szükséged a nyomdai anyagra, pl.: 1 db plakátot, 50 db szórólapot, vagy 100 db névjegykártyát, szeretnél.
Ha a mennyiség már alkalmas lenne az ofszet eljárással történő gyártáshoz, de sok féle a grafika, vagy meg kell személyesíteni, akkor a digitális gyártás a jó megoldás.
Egy ingatlan-, vagy utazási iroda is a digitális nyomtatást választja akkor, ha szórólapjain a szöveg, a grafika megegyezik, de a cím annyiféle, ahány irodájuk létezik.

Több tízezer szórólap, több ezer névjegy, katalógus elkészítésére az ofszet nyomási technikát ajánljuk, mivel egy egyszeri előállítási költsége van, ezért minél nagyobb a példányszám, annál olcsóbbra jön ki a darabár.
Direkt színes nyomtatásnál is (ilyen az arany, metál, fluoreszkáló színek használata) az ofszet nyomtatás a megoldás.
Egy exkluzívabb névjegykártyához speciális papírt választanál, akkor is ez az eljárás a megfelelő, hiszen a digitális nyomdagépek nem minden alapanyagot tudnak kezelni.

Mire lehet nyomtatni egy digitális nyomdagéppel?

Nagyon sokrétű felhasználási körrel rendelkeznek, hiszen a digitális nyomtatási technológiák többfélék is lehetnek.

Beszélhetünk a klasszikus xerox jellegű nyomtatásról. amikor is a legnagyobb papír méretünk alig nagyobb, mint egy A3-as papír. Az alapanyagok köre rendkívül széles, hiszen a megszokott digitális papírok mellett már alkalmasak a gépeink műnyomó, ofszet, kreatív papírok, dobozkartonok, pauszok, többféle öntapadós alapanyagok, műanyag fóliák nyomtatására is. És ezeket akár többféle felületkezeléssel, pl. fóliázással, UV lakkozással is el tudjuk látni.
A digitális nyomdai gyártás kategóriájába tartoznak a nagyformátumú gyártások is, amikor tekercsben van az alapanyag. A mérete a 70 cm-től a 2-3 méterig is terjedhet, a hossza pedig az 50 métert is elérheti. A nyomtatásra alkalmas alapanyagok köre rendkívül nagy, az ipar szinte naponta képes produkálni nyomtatásra kész újfajta alapanyagokat.
A leggyakoribbak a plakátpapírok, a citylight anyagok, a roll up fóliák, háttérfal anyagok, a molinók is többféle alapanyagra nyomtathatók. Az öntapadós alapanyagok is többféle minőségben megtalálhatók. Csak egyedi tapéta nyomtatására alkalmas alapanyagokból 6 féléből lehet válogatni.
És ide tartoznak még a nyomtatható táblák is, hiszen már lehetőség van ezek közvetlen nyomtatására is. A leggyakoribbak a habosított pvc-k, a habkartonok, plexik, szendvics panel lemezek. De akár egy asztal lapját is képesek vagyunk egyedi nyomattal közvetlenül ellátni, ha nem vastagabb 13 mm-nél.

Digitális nyomdát keresel?

Most már láthatod, hogy ez a technológia biztosítja, hogy digitálisan elküldhesd a megrendelésed, és akár egy napon belül átvehesd a készterméket – remek áron. Ez akkor is teljesül, ha csak kétszáz szórólapra vagy száz névjegykártyára van szüksége!

A legjobb, ha olyan nyomdát választasz, ahol széleskörű nyomdai szolgáltatást nyújtanak. Így olyan kiegészítő funkciókat is igénybe tudsz venni, mint a névjegykártya egyedi formájúra vágása, vagy a meghívók lyukasztással történő díszítése.

A Conint-Print egyszerre ofszet és digitális nyomda – így a nyomda ügyfeleként a digitális nyomtatás és a kiegészítő szolgáltatások terén is több évtizedes tapasztalatot és professzionális munkát fogsz kapni. Felkészült, segítőkész ügyfélszolgálat és tapasztalt grafikusok segítenek, hogy az elképzelt nyomdaterméket néhány napon belül a kezedben tarthasd.