Amikor Ön felkeres egy nyomdát, és megrendeli a névjegykártyája, katalógusa, prospektusa vagy egyéb kiadványa nyomtatását, két fontos kérdést kell megválaszolnia. Az első a papír minősége. A papír vastagsága (súlya), a felületének megjelenése, illetve a papír típusa rányomja bélyegét a kész nyomdatermékre.

A hosszú távra készülő kiadványok (mint amilyen egy névjegykártya vagy katalógus) esetében alapvető, hogy ne spóroljunk a minőségen. Ezek reklámeszközök és egyben presztízstermékek is: azt hivatottak sugallni, hogy az Ön vállalkozása valódi minőséget képvisel, pontosan azt, amire az érdeklődőnek, vásárlónak, ügyfélnek szüksége van.

A jól megválasztott alapanyag, a megfelelő grafika és a nyomtatás minősége mellett a nyomdában lehetősége van választani a felületnemesítési eljárások közül is. Ezzel meg is érkeztünk a második lényegi kérdéshez.

Miért olyan fontos a felületnemesítés? Ahogy a neve is mutatja, felületnemesítéssel egyedivé, figyelemfelkeltővé teheti a kiadványát. Különleges hatás érhető el mind a színek, mind a papír tapintását illetően. Ráadásul a külső, környezeti hatásoktól is védik a sérülékeny papírtermékeket.

A Conint-Print nyomda az alábbi felületnemesítési eljárásokkal varázsolja a kiadványát lenyűgözővé:

1. ofszet lakkozás (matt, fényes)

Rendkívül figyelemfelkeltő eljárás, ami fényt ad a kiadványnak. Kétféle lakkozást használunk, matt és fényes lakkozást. Az esztétikai hatáson túl az offszet lakkozás erősebbé teszi a papírt, növeli a felület kopásállóságát, megvédi a nyomatot a sérülésektől. A papír sérülékeny anyag, már egy egyszerű tűrés is felületi sérüléseket okoz. A lakkozással a papír ellenállóbbá válik a hajtogatás és vágás folyamán megjelenő repedések ellen is. Akár a 80-90 g/m2 papír is lakkozható!
Hol használjuk a leggyakrabban? Katalógusok, prospektusok, mappák, névjegyek, plakátok készítésénél.

2. fóliázás (matt, fényes, softtouch)

Ha egy kis plusszal szeretné fűszerezni a kiadványát, hogy kiemelje a hétköznapi nyomdatermékek sorából, fóliázással tartósabbá, szebbé teheti. Milyen hatást akar elérni? Ennek függvényében választjuk ki a fólia típusát. A fényes fólia extra fényt ad a terméknek. A softtouch fólia viszonylag új felületnemesítési eljárás, selymes tapintást és tökéletesen matt felületet kölcsönöz a nyomatnak. Rendkívül jól védi a felületet, hiszen nem karcolódik, és az ujjlenyomat is kevésbé látszik rajta
Hol használjuk a leggyakrabban? Katalógusok, prospektusok, mappák, névjegyek, ajándékkártyák készítésénél.

3. UV lakkozás

Ha különösen elegáns megjelenést szeretne, akkor UV lakkozással nagyon látványossá tehetjük a nyomtatványát. Ha az egész felületet UV lakkozzuk, azzal azt a hatást érünk el, mint a fényes fóliázással, de lehetséges csak a nyomat egyes részein használni. Ebben az esetben a legfontosabb elemeket hangsúlyozzjuk ki az UV formalakkozással.
Hol használjuk a leggyakrabban? Katalógusok, prospektusok, mappák, rollup nyomatok, étlapok, díszdobozok, plakátok készítésénél.

4. prégelés

A nyomdatechnikai eljárásokban az a legszebb, hogy a lehetőségek tárháza végtelen. A tervezői fantázia nyigdotan szárnyalhat, mert a nyomdatechika nem szab neki határokat! A prégelés az egyik leglátványosabb felületnemesítési forma. Magas fényű, csillogó felület érhető el, ez azonban csak az alap. A felület ugyanis lehet matt, fényes, mintás, sőt, akár struktúrált felületet is ki lehet alakítani! A legismertebb prégfóliák az arany, ezüst, de ma már többszáz féle színárnyalatból lehet választani. Fontos tudni, hogy apró részlet, szöveg kiemelésére a prégelés nem alkalmas.
Hol használjuk a leggyakrabban? Katalógusok, prospektusok, mappák, névjegyek, papírtáskák, meghívók készítésénél.

Milyen felületnemesítést válasszon?

Számos lehetőség áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy a kiadványát a luxus kategóriájú termékek közé emeljük. A nyomdaiparban folyamatos az innováció, újabb és újabb eljárások születnek, ráadásul ezeket kombinálni is lehet. Lehet kezelni a teljes felületet (egy katalógus borítóját, egy mappát), de formalakkozással például ki lehet emelni egy részletet is (fontos információ, egy termék fotója).

Melyik felületnemesítési eljárás illik a legjobban a kiadványához és vállalkozásához? Segítünk kiválasztani! Kérjen árajánlatot a nyomda@conint.hu e-mail címen!