COVID-19 és vendéglátás

Szilveszterkor a pezsgős dugók durranásától és a tűzijátékok robbanásától volt hangos a világ és hazánk is. Akkor még kevesen gondolták volna, hogy pár hónappal később az egész világra kiterjed az addig csak Kínát és az kelet-ázsiai régiót érintő COVID-19, ezzel az új évezred legnagyobb járványügyi válsághelyzetévé fejlődve. A vírus meghatározza a mindennapjainkat, folyamatosan hatással van a társadalomra, a gazdaságra és a szokásainkra is.

Gondoljunk csak a kényszerszerű home office elterjedésére, a személyes kapcsolattartás visszaszorítására, az online kommunikációs csatornák gyors fellendülésére, a beutazási korlátozások miatt a turizmus mélyrepülésére vagy hazánkban a mozik, színházak, szórakozóhelyek, éttermek és a különböző vendéglátóipari egységek bezárására. Ezek mind olyan intézkedések, amire még nem volt példa a modern történelem során.

A járvány hatása a vendéglátásra

A gazdaság minden ágazata nehezen élte meg ezt az időszakot, de különösen nagy hatással volt a vendéglátásra. Akik át tudtak állni a kiszállításra vagy folytatni azt és ezzel továbbra is tudtak forgalmat generálni szerencsésebb helyzetben voltak, de erre nem mindenkinek volt lehetősége.

Nyár elején a fertőzöttek számának csökkenésével lazítottak a járványügyi korlátozásokon. Újranyitottak a közösségi élet színteréül szolgáló éttermek, pubok és a több hónapig tartó karanténból kiszabadult emberek megtöltötték élettel az elhagyatott helyeket is.

Fontos megemlíteni ugyanakkor azt a tényt, hogy a járvány kegyetlenül csapott le a világra, de korántsem biztos, hogy olyan gyorsan távozik hazánkból, mint amilyen gyorsan utat tört magának. Sokáig az új fertőzött napi betegek száma csökkent, de ez a szám hamar növekedésnek indult a korlátozások enyhítésével.

Ha a COVID-19 nagy számban terjedne Magyarországon, valószínűleg sok vendéglátós nem élné túl az újabb nyitvatartást korlátozó intézkedéseket. Ezért közös érdeke mindenkinek, hogy a lehető legjobban gondoskodjon a megfelelő higiéniáról és biztosítson minden eszközt, ami csökkentheti a fertőzés esélyét.

Biztonságos, kreatív megoldások

A vendéglátásnál maradva költséghatékony és olcsó megoldás lehet az étlapok, itallapok laminálása. Gondoljunk csak bele naponta hány ember forgatja ugyan azt a papírt, elég csak egy balszerencsés pillanatban hozzáérni és máris a mi ujjainkon is megtalálható lesz a kórokozó. Persze egy laminálás mit sem ér, ha azt nem fertőtlenítjük rendszeresen akár minden egyes vendég után, aki hozzáért.

Először ez felesleges plusz munkának tűnik, de vegyük számításba azt is, hogy ez a vendégek és az alkalmazottak egészségének a védelmében történik. Mind ezek mellett vírushelyzettől függetlenül is hasznos lehet egy laminálás. Hányszor fordult már elő, hogy felborított valamit véletlenül az asztalon, ezáltal eláztatva mindent, ami rajta volt az asztalon? Ha laminálva van, például azaz itallap, ami elázott semmi gond nincs vele szerencsére vízálló, így elég leöblíteni, lemosni és nem kell egy újat beszerezni minden egyes balszerencsés esemény után. Az esztétikáról nem is beszélve.

Elég kellemetlen érzés egy ütött-kopott, gyűrött étlapnak vagy itallapnak nevezett fecnit forgatni a kezünkben miközben azon gondolkodunk, mit rendeljünk. Ezzel szemben egy igényesen megszerkesztett, laminált, szennyeződéstől és kórokozóktól mentes lapon ismertetett kínálat már egyfajta stílust kölcsönöz a helynek, ezzel is növelve az élményfaktort.

Térelválasztás roll up segítségével

A Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-kézikönyvében megtalálható és a kormány által a médiában és a különböző kommunikációs csatornákban is többször elhangozott az egymástól való pár méteres távolságtartás. Nyílván ezt nem úgy kell értelmezni, hogy egy adott asztaltársaság 2-3 méterre üljön egymástól, hiszen a vendéglátóhelyek területe is korlátozott, így ezt nem mindenki tudja biztosítani sokszor még az asztalok megfelelő távolságba pozícionálása is az ülőhelyek drasztikus csökkenését eredményezheti, így csökkentve a forgalmat.

Erre a problémára jó megoldás lehet egy roll up térelválasztó. Manapság könnyen beszerezhető ezeknek a víztiszta alapanyagból készült változata így a nyári záporoknak, nagy esőzéseknek sincsennek kitéve. A térelválasztók könnyen elláthatók a vendéglátó ipari egység logójával, ezáltal designossá téve a kinti teraszt. A helytakarékosság és a külsőségek mellett biztonságot is nyújt azáltal, hogy elválasztja egymástól az embereket, így csökkentve a cseppfertőzéssel terjedő betegségek kockázatát.

A roll up térelválasztókkal elszigetelt asztaltársaság is jobban érezheti magát, ha a többi embertől kicsit elszigeteltebben tudnak egymással beszélgetni vagy élvezni az étterem remek ételeit és italait.

A kilincs, mint veszélyforrás

Kicsit komolyabb vizekre evezve nap, mint nap láthatóak olyan emberek, akik kellemetlenül érzik magukat, ha hozzá kell érni egy ajtókilincshez. Sok hely ezt nemes egyszerűséggel úgy oldja meg, hogy kitámasztva, valamint nyitva hagyja a bejárati ajtót.

Ez jól is működhet, de nem minden ajtónál lehetséges, például a mosdók bejáratát nem hagyhatod nyitva, mert elég ízléstelen hatást kölcsönözne. Az is lehetetlen feladat, hogy minden egyes belépett ember után fertőtleníted a kilincset, de már létezik erre is megoldás. Papírból készült egyszerhasználatos letéphető kilincsfogó kihelyezésével elkerülhető a nyitókaron lévő baktériumok és vírusok terjedése.

Több darabot vagy akár egy egész tömböt is fel lehet akasztani a kilincs mindkét oldalára, amiből elég használatkor csak egyet letépni, amivel kitudjuk nyitni magunknak az ajtót. Kombinálhatjuk azzal, hogy ezeket újrahasznosított öko-papírból állítjuk elő, ezzel is mutatva a vendégek felé, hogy környezettudatosan gondolkodunk.

Természetesen ezeket is elláthatjuk egyedi logóval, ezzel is építve a saját brandünket. Sok esetben pár ilyen apróság is előre lendíti a vendéglőnk vagy szórakozóhelyünk hírnevét, hiszen ebből is csak a maximális igényesség tükröződik vissza. Ráadásul nem is olyan elterjedt még hazánkban, ezáltal van lehetőség kitűnni a tömegből. Hangsúlyozva, hogy mi igenis adunk a védekezésre és a hígéniára nem elbagatellizálva a fertőzésveszélyt.

Egy másik alkalmazható jó megoldás a kilincs megfogásának problémájára egy fém kilincsnyitó felhelyezése mindkét oldalra. Ennek segítségével nem kell megfognunk a kilincset, elég csak belehelyeznünk a csuklónkat és azzal kinyitnunk az ajtót. Ez talán egy kevésbé egyedi megoldás, mint az előző, de mégis kisegíti azokat az embereket, akik sokszor a könyökükkel vagy különféle akrobatikus mozdulatokkal próbálnak kinyitni egy ajtót csak azért, hogy ne kelljen az ajtó nyitót a kezükkel megfogni.

Járványügyi szempontból is segítség lehet, mert a csuklónkkal kevesebbszer nyúlunk a szemünkhöz, szánkhoz vagy az orrunkhoz és sok esetben, ha hosszú ujjú ruhát viselünk a bőrünkkel sem fog érintkezni semmi. Nagyon egyszerűen tudjuk fertőtleníteni és cserélni is. Természetesen ezt is el tudjuk látni saját márkás azonosítóval, ezzel is kicsit egyedivé téve.

Gondolkodj, tervezz előre

Minden vendéglátósnak gondolni kell a jövőre, lehet, hogy ma még a teltházzal kell megküzdeni, de holnap már a korábban megtapasztalt korlátozó intézkedések megpróbáltatásaival. Mindannyiunk közös érdeke, hogy megóvjuk az egészségünket és ne kelljen újra otthon a négy fal közé bezárkózni. A jó időben kint vagy esősebb napokon bent fontos gondoskodni a vendégek és a dolgozók biztonságáról, hiszen egyik nélkül se lehet működtetni semmit.

Ne essünk abba a hibába, hogy figyelmen kívül hagyjuk a COVID-19 vírust. Remélhetőleg hazánkban sikerült megállítani és nem tér vissza, de a fent felsorolt hasznos eszközök minden helyzetben alkalmazhatóak vírushelyzettől függetlenül. Higiéniai, kényelmi és design szempontjából is egy jó befektetés lehet nemcsak rövid, de hosszútávon is.